contact number

My contact number 01137063147 call/sms

Monday, April 26, 2010

beza ayam kg ORI dan KACUK dr perspektif aku

hr nie gi surf blog citypull, ternampak ada sahabat bg pendapat psl bagus bela ayam kacuk..psl aku dh penah bela..aku bg pendapat la dr pengalaman aku...

ayam ori.
anak menetas..dulu aku ngada2 bubuh dlm bropoder siap lampu..nk lg canggih aku buh termostat lg kasi suhu betul stabil 35'C la nie dh blaja kat otai, TK PAYAH...lpas menetas rileks dlm inkubator 24jam..pastu bawak kluar..tak payah brooder tk payah aper..buh dlm kelongsong kertas..selit kt sebelah rak tv kt hall umah..tkdelah bising sgt suara ayam..letak luar kang kucing mkn plak..lpas 3hari gie ambik bakul ayam yg dh rosak..bt muka seposen minta free kt tempat proses ayam,tk dpt beli la kat dia...kasi bungkus keliling tepi tue ngan net hijau kalis nyamuk...siang letak kt tempat redup..mlm susun la bakul tadi...alas la apa2 yg ptut antara satu bakul ke satu bakul..sampai umur dia sebulan..opps malam alih la tempat yg ada bumbung..letak tepi stack bakul td papan ker ape ker utk elak angin..pastu lepas la dlm reban remaja..yg nak wat ibu kurung setemapt yg nk letgo setempat...

makan..sebulan first ada modal dedak la...kurang sket modal dedak+jagung..kurang lg lpas anak ayam umur tga hari,dedak...lpas 1week dedak +jagung..jagung C la..A+B tk lpas mulut dia...pastu lpas sbln kasi nasik kantin, jagung A sebagai snak...campuran dedak buatan sdiri plg murah boleh bancuh n klau kurung dlm reban 1x / week gie pasar amik sayur buruk..cukup 1.2kg or lebih2 sket gie jual...

Ayam kacuk..
aku gie beli kt kedai..RM2.20 seko..bwk balik umah letak dlm brooder..mlm lampu kasi on psl dia tk tahan sejuk..pastu dia jaga plak..so bg mkanan..kang dia patuk2 kwn dia..air kena ada la kang kot habis dia tercekik..aku tido dh ayam dok mkn lg...psl time aku nk tido ayam punya makanan ada lg...lpas 3week aku tk tahan dedak pakai byk..kasi campur jagung dia kuis buang...satu hal lg..dedak htam dh la busuk lalat suka..taik ayam tue pun byk..abis berlalat keliling umah..masuk sbln lpas ke tanah..mlm dia tido berhimpit plak naluri nk tido atas para tkde..satu hal plak maghrib nk duk dlm rebAn ajar dia tido atas tiang..nyamuk attack mata abis bengkak bernanah..maka matilah dia..sblm mati jangkit kt kawan..kwn pun mati..bakar tempurung kelapa kasi asap...dia tak tahan asap da..ada lg yg mati...dr 600ekor dh tinggal 300 lpas 6week..masuk ninggu ker 6 hujan dan panas bersilih ganti..panas=ayam haus mencungap..monyok..demam..mati...hujan=ayam sejuk gigil...monyok, demam..mati...

tanah berlecah..ayam kena cacing..berat 1kg dh..jln2 trus rebah mati..igt sampar rupanya ada cacing..gie la vet beli ubat cacing..kena puase kn ayam atleast 7jam sblm kasi minum air ubat..ada yg cengelat pose..patuk2 bontot kwn dia sampai berlubang..mati kwn dia..tinggal 150 ekor..samapi 3bln...berat dlm 1.5kg-2kg ayam dh tinggal 60 ekor..bwk 30 nk gie tolak..restoren tue 45min dr umah..samapi dh 3/4eko lg mati..so campak jer la dlm sungai dkt malim jaya,melaka...

sikit sebanyak aku rasa geng bela ayam dh alami suasana mcm aku kena nie..tue psl aku cadangkan kita org melayu bela ayam kg ori n ayam kacuk sebagai modal rolling.tp ayam kacuk kena bela gak la..mana boleh harap satu jln jer..arwah datuk pesan..usaha tangga kejayaan..tp usaha pun mesti kena ada jalan, jalan tk boleh satu jer...just pesanan last dia, kot klau tersesat jalan masa berusaha..jgn malu balik ke pangkal jalan(nie reminder utk semua nie..)....n klau ada modal or dpt loan kurang2 500k trus bela ayam daging...bkn tkde kawan kita yg bela..maria firdaus dkt perak rasanya bela ayam daging komersil..mana n mcm mana mana dia dpt modal..nnti tanaya dia la..tp tk salah kan kita bela kecil2an dulu ambil pengalaman...pastu modal kuat or company dh cantik akaun br la adjust bela besar2an n komersil..

No comments: