Ahad ada jumpa bro nie..diorang husband and wife sgt komited dgn apa yg dibuat..perancangan Reban dibuat, walaupun reban dia basic shj tp served the purposed..mmang la skang trend buat reban styke omputih dgn rak2 telur berbagai..sy tanya gak mana nnti nk port kn rak telur..jwpan dia, tk payah...psl dia nk jual daging ayam...so bgtaulah kt dia, ayam nie boleh buat pelbagaikan hasil spt telur,jualan anak Ayam dan klau pandai bercerita bagai, boleh buat kursus or jd konsultan..Jwpan yg diberi menarik hati sy..sama shj jawapan dgan sorang brother sy bg dulu...
klau buat mcm2...modal kena besar, kos dan kerumitan yg timbul mungkin akan buat certain things yg ptutnya untung besar jd makin kecik untungnya..sy relate" cerita nie sama kes mcm sy meniaga jahung lpas SPM dulu...
thn 2001 2minggu pas SPM sy pilih lokasi stall sy kt tempat strategik bg sy, jauh dr main road and biz area,,org kata giler la...sy kata mamak kt NZ corner pun jauh dr org..ramai gk yg dtg..jd lokasi yg dipilih luas senang nk parking and relaks...meniaga pun bagus...org jual jagung kukus ptg2 tp sy rain or shine pagi2 morning dh pacak gerai...ketawa org beli jagung kukus pukul 10 pagi..siap boleh kata mana ada org mkn jagung pepagi tp dok kokak jagung sy gak..sehari RM300 untung tp lpas 2minggu la..sblm tue jenuh sedekah kt rumah anak yatim...sy pkai the best ingredient yg sy mampu beli(5kg rm8) and cr source termurah sy boleh dpt..jd tkla pakai margerin yg rasa cam plastik (yg nie 5kg RM3 kt MAKRO,..ingat lg tak?)...
harga sy RM1.50 time tue...mahal la org biasa jual RM1.30...tp customer tkde hal psl senang tk jenuh nk bg belen syiling..duit tukar anytime ada RM500..padahal br siap kukus jagung first...so far biz bagus tiap2 mlm lepas ar berjoli sampai pagi belanja kengkawan or gie mancing ikan(abis SPM mana matang lg tkde igt nk simpan2 nyer)..dlm pada lepak tue, adalah kutu suh luaskan cabang meniaga beli gerai stainless steel...mcm best seminggu lepas tue beli..bling2 siap gerai..design ikut org jual jagung kukus kt india...mmang canggih ar..senang jer nk kemas...psl fabricator kata klau bt dua jd murah lg, sy buat dua la...hehe gempak tue...not bad la time tue fkir2 mesti kaya la pasnie...dua gerai lokasi jd dua sy ttap satu...nk suruh member running kn almaklumlah, kwn2 bkn boleh tegur sket..so employ satu awek indon..lawa siut nama irma...hehe mcm semut pakcik2 dtg beli jagung( dkt dgn tempat org tua2 umur 38-50thn lpak)...pstu 6 bln rasanya berlalu dpt sambung blaja..bkak lg satu port kt pandan jaya..hehe letak plak mamat hensem berebut minah kolej sy beli...tp bdak2 nie pandai songlap duit...lantak la janji still ada untung so tk ksah la...masa nie jagung kukus dh berlambak ada, so kena upgrade resepi..kena jagung in a cup la tambah mayonis la dsb...
THIS IS the most darn mistake yg sy buat... tk sepatutnya sy terjebak mempelbagaikan resepi or cabang bis yg sy buat...hehe bab nie sambung esok..nk typekan e-book sy dulu...maklumla musang mlm2 br Rajin mari mau bt keja..
No comments:
Post a Comment