contact number

My contact number 01137063147 call/sms

Monday, May 24, 2010

herba dan ubatan tradisonal utk ayam.

pepagi nie nk share petua2 yg dikumpul dr org2 yg sudi berkongsi ilmu.(lpas nie jgn lg ada yg top up kan henset sy sbgai pengeras ubat sakit mata ayam...ayat dulu tue really3X joking shj)

ubat sakit mata..sy dulu pun kena gak masalah begini..kacau betul terutama bila kena dkt anak2 ayam..lpas tue dia mcm infectious la..snang sungguh merebak...mcm2 ubat dh pakai..dulu anak ayam ori harga RM3 seko..tue paling murah la tue..dh la tue..time tue mana nk cr sekali beli seratus eko..payah benar la nk jumpa..ikut2 sy time tue nk "kasi dia gie bekerja" nie terms org dulu2 bermaksud lepas kan kat dusun2 or mana2 yg jauh..harapkan pepandai la dia hdup...pastu klau ada rezeki dia akan baik dan kita ambil balik bela. tp ayah(shareholder50%-1share sy) tk bg..dia kata we have to try every possible medicine...maka try try la elektromycin,anti stress, ubat cacing baik utk kambing or org, ubat sakit mata, panadol, cili n bawang n everuthing ended up costing us 2K. ayam br RM600tp what the heck kan..igt nk kasi dia pulih n mmang boleh recover balik bila anak ayam tue matang..(hehe itu time mana ada lg org bela byk2 ayam) just ada sorang bro nie dr teluk Mas,melaka nama angah jer ada induk dkat 200 ibu (dr situlah sy ada benih bulu balik,arab dsb...namun tk jd da..so sy amik solution bila sakit jer kasi dia jalan2 la...then one day, satu hamba allah out of blue(hehe pepatah omputih) tunjuk kt sy tempat bakar sampah..ada arang..suh org rumah sy amik minya bekas goreng ikan n campur dgn arang td..pastu buh dkat mata ayam..tahap pulih bergntung kpd teruk or tk ayam2 tue..ikut pengalaman sy..klau br berair mata..sehari baik la..klau dh bernanah, buh kat mata tue dia akan kering. jgn lupa modal anda disitu NANAH TADI AKAN KERING AKAN ADA SELAPUT PUTIH. SILA BUANG guna tweezer or jari or lidi whatever la janji dia kluar..klau mata tue dh bengkak truk, buat mcm td jgak..anda akan dpt lihat ada mcm taik mata kat dlm mata tue..tekan dgn slow kat mata dia, buat putaran lwn jam or ikut jam..mata ayam td akan terbukak..kluarkan lendir putih tue..ulang bsok plak sampai taik mata tue kering..lpas buat jer rendam/basuh dgn air garam..sbnarnya kena titik dlm mata ayam tue air garam nie tp rendam pon ok la..air garam nie anda kena bancuh air dgn garam(kasar ker halus pon boleh mana yg murah la) sampai rasa air garam td pahit bkn masin..step yg kemudian nie variation nie sy sdiri pepandai try psl dgar org bgtau time tue sy dpt rasa ayam mcm dmam so bg la minum air cap badak(yg ori dipercayai turun temurun) berkesan jgak turunkan suhu ayam/ kos ubat??? air cap badak RM1.50 plus garam 1.20/2 paket..GELI??? duit tue kawan...kat situ la modal kat situ jgak la nk untung so sy suggest buat kat tempat gelap, pakai cahaya yg minimum malam2..bkn apa nie semua personal experience nie..dh mlm kita ngantuk so nk buat cpat2..takde la otak fikir geli ker apa..
kemudian utk herba2 dan tonik..cuba gk www.kerianfarm.blogspot.com bro kamarul ada mentioned tonik tue utk musim hujan kasi ayam minum..sy dh cuba resepi dia tp psl igt pandai sgt..sy tk tulis nota...so skang sy lupa resepi dia..dh test and work just fine.
skang dh buat tonik chicken resepi DQ FARM. br buat psl bahan2 dia dh jumpa ( terima kasih skali lg kat taufik dr www.aymkgori.blogspot bgtau bunga patawali bersepah kat belukar2 or kampung2..cheh igt susah..bunga bakawali dpt dh...haha aku rembat kat taman mana tah kat pahang time on the way balik(panas arr time tue lg plak ayam tue bising2 dlm keta..rileks2 piknik kjap)..elok2 jer taman bunga tue siap tulis pkok bakawali..huahua tk psl kena sapu ngan aku.tonic tue sy dh buat tp blum ready lg so wait n see..tp DQ FARM dh pakai bertahun kat org pun boleh guna
daun2 or tumbuhan herba yg lain mcm sambung nyawa smua org dh tau kn..cuma tue la setiap org pasti ada kelebihannya..kakak sepupu sy ada tunjuk sejenis pokok yg mcm kobis,hijau berkilat daun dia, ada duri n tumbuh merenek penuh satu area..duri dia bisa siut sy dh terpijak...sy buat tk reti jer tp tetiba bro taufik nie pun ada mentioned psl pokok tue elok bg mkan ayam daun dia..maka sy pun trus gie kutip pkok tue n bg mkn kat ayam...nama dan pics nnti sy bubuh..sy try bg takde nampak apapun kesan lg but come again nie herba bkn chemical..kata bela ayam kg..takkan nk pakai chemical kos tinggi la nnti...tk organik n kampung la kan..
patawali tue juga boleh diguna dlm minuman ayam utk kecergasan ayam caranya akar tue rendam dlm air..seelok dlm 3inchi kasi kering sket pastu titik2 rendam dlm bekas air ayam..ialah ayam sy kurung dlm reban kira nie tonik dia tk monyok la..sy dh pakai dulu2 tp tak tau pokok n akar tue plk org bg...cheh andai kutahu la..
semua petua dlm nie either sy sdiri dh cuba or org lain tp yg penting dh berzaman diguna...nama pun petua dh tentu2 la bkn sy punya ilmu or my own research tp org tua2 dulu la..psl diorang yg dulu bau taik ayam dr sy..sy baru je bela tk sampai 4tahun pun..sebarkan ilmu walaupun sepotong ayat..nescaya mendapat manfaat yg tk ternilai, semoga anda dan sy beroleh manfaat atas kemurahan hati insan2 yg baik ati sudi share ilmu mereka. END

4 comments:

PEMBIAK BAKA AYAM SERAMA DAN SABUNG said...

ok..banyak gak khsiat herba..siap dengan langkah sekali..arang tu kite tumbuk jadi serbuk ke camner..

bantak said...

abu arang tue jer..silap sy ptut tulis abu arang lg senang

HS said...

Hi,
Patawali (tinospora crispa), not bakawali (Epiphyllum anguliger).
Each herb in the tonic have specific function. Patawali is to boost immune system.

Good luck

sourplum said...

siap nama scientific lg..
=)